АРХИВ
АРТ - ИНФОРМАЦИЯ

 

 


 

ЕЖЕГОДНА ИЗЛОЖБА ”ПОСЛАНИЯ”
ЗА НАГРАДА ”СВ. ПИМЕН ЗОГРАФ”
НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА СБХ – ПЛЕВЕН

КЪМ ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ
ТУК
>>>


 

 „НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ НА АЛИАНЦ БЪЛГАРИЯ”
КОНКУРС ЗА ЖИВОПИС, СКУЛПТУРА И ГРАФИКА

КЪМ ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ
ТУК
>>>


 

"ПЛЕВЕНСКИ ХУДОЖНИЦИ" - ИЗЛОЖБИ
в гр. Плевен, в България и по света

КЪМ ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ
ТУК
>>>


През 2017 честваме 70 години от създаването на първото сдружение на плевенските художници

 

Първи международен симпозиум по скулптура
Плевен 2017

 

      Първи международен симпозиум по скулптура Плевен 2017. Петима автори, пет камъка, един месец работа и Плевен ще има пет уникални авторски скулптури! На добър час и успех! към страницата

 

Симпозиум Плевен 2017 обогати гаровата градинка със скулптурна експозиция
5 октомври 2017 Автор: Николай Колев www.dariknews.bg

   Приключи първият Международен симпозиум по скулптура „Плевен“ 2017, който се проведе от 1 септември до 5 октомври. Творбите на петимата автора, които бяха избрани с конкурс от 55 заявили желание за участие от цял свят, са вече поставени в градинката на гарата в Плевен. „Симпозиумът приключи, резултатът е на лице и идеята е реализирана с голямо качество, защото такива бяха и изпълнителите на скулпторните произведения“. Това каза авторът на идеята за провеждането на Международен симпозиум по скулптура в Плевен, проф. Кирил Мескин. Той припомни, че кандидатствалите 55 проекта са били от всички континенти с изключение на Африка. „Това са едни потенциални следващи участници на много високо ниво – скулптори, познати в целия свят", каза проф. Мескин.

 В първото издание на форума участие взеха скулпторите: Нагжи Пател от Индия, Габриеле Бергер от Австрия, Ян Шицко от Словакия, проф. Иван Славов и проф. Стефан Лютаков от България. Симпозиумът се проведе без конкретно зададена тема, така че изборът беше на всеки един от творците.

 Нагжи Пател – роден 1937 г. представи пластика, на която е изписана древна мъдрост на индийския философ Кабир, която гласи: "Желязото е желязо - различна е само формата. Щитът е направен от същия метал, от който е мечът". За неговата работа проф. Кирил Мескин каза: „Той направи една притча, която е благослов към град Плевен, за духовното израстване на хората в него“.

Творбата на Габриеле Бергер от Австрия се нарича „Облак“. За нея тя сподели пред Дарик, че идвайки в Плевен е решила първо да почувства града и заобикалящата го среда, след което е определила темата. „Взех идеята от един облак в небето и предвид разположениетона експозицията в близост до гарата, направих връзка с облаците от пушек и пара, които изпуска локомотивът“. Проф. Иван Славов се представя с пластиката "Капан за светлина", която е разположениа в началото на гаровата градинка откъм ж.п. гарата.

 Другият български участник в симпозиума проф. Стефан Лютаков е създал творба, отправена към следващите поколения, която изобразява 75 тома книги, подредени във вид на древногръцка пейка, с което авторът споделя личните си опасения за това, че книгата може да бъде забравена.

„Диалог“ е наречена творбата на участника от Братислава - Ян Шицко, който е вложил в нея послание за диалог между хората и народите, както сам каза: „чрез диалог с камъка“.

 

Приветствие към авторите отправи председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев. Както и проф. Мескин, той също призова гражданите да бдят за опазването на скулпторните творби.

Заместник-кметът на Община Плевен с ресор „Финанси и икономика” Милен Яков обяви симпозиума за приключил и откри официално експозицията. Организатори, участници и творци изразиха увереност, че второ издание на Международния симпозиум по скулптура в камък Плевен-2019 ще има и той ще бъде с още по-голям успех.  към страницата

 


 

      Ръководство на Представителство СБХ-Плевен в периода 26 юни 2008 г. - 16 април 2015 г. - до момента в който на проведено отчетно-изборно събрание, Председателят С. Камбуров подаде оставка, с мотив - възникнали и задълбочаващи се противоречия в групата на художниците.

   САШО КАМБУРОВ - Председател
   НЕВЕЛИНА ЯНАКИЕВА - Член на УС
   ВАЛЕНТИН АСЕНОВ - Член на УС 
        Новото ръководство – Председател и УС (управителен съвет),
е избрано на отчетно-изборно събрание на Представителство на
СБХ-Плевен, състояло се на 26 юни 2008 г.
 
        На отчетно-изборно събрание на Представителство на
СБХ-София в град Плевен, състояло се на 30 май 2012 г. за Председател е преизбран Сашо Камбуров, като УС е в съшия състав.
        На 4 юни 2014 година, по време на 17-тото редовно Общо събрание на СБХ се взе решение да се удължи мандата на сегашното ръководство с 2 години (до ОС през 2016 г.) - решението се отнася както за ръководството на СБХ София, така и за представителствата на СБХ в страната. Справка в Бюлетин №4 от 2014 г., стр. 02.

 


 

ПРЕЗ 2012 ЧЕСТВАМЕ 65 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА "КОЛЕКТИВ НА ХУДОЖНИЦИТЕ" КЪМ КАМЕРАТА НА НАРОДНАТА КУЛТУРА В ПЛЕВЕН И ОТКРИВАНЕ НА ПЪРВАТА ОБЩА ХУДОЖЕСТВЕНА ИЗЛОЖБА В ГРАДА.

ЮБИЛЕЙНА ИЗЛОЖБА ПОСВЕТЕНА НА 65 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕ НА ГРУПАТА НА ПЛЕВЕНСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ
Открита на 26 09 2012 в ХГ "Бешков" - Плевен

НАД 100 АВТОРИ В ИЗЛОЖБА ПО ПОВОД 65-ГОДИШНИНАТА НА СБХ - ПЛЕВЕН
Радослав ХРИСТОВ, в. Посредник, 28 Септември 2012
   С обща изложба в художествена галерия “Илия Бешков” в сряда Групата на плевенските художници отбеляза 65 години от своето създаване. В богатата експозиция са представени общо 147 творби - живопис, графика, скулптура и текстил, дело на 116 автори, а 50 от включените в нея работи са от фонда на ХГ “Бешков”. В съвременния свят има много идеали и мечти, но е жив ентусиазмът на творците-художници отпреди 65 години, учредителите на плевенската художествена формация през далечната 1947 г., сподели при откриването на експозицията Невелина Янакиева, член на Управителния съвет на Представителството на СБХ - Плевен, посочвайки имената на част от основоположниците на плевенската група - Ангел Спасов, Никола Златев, Сидония Атанасова, Иван Йорданов, Спиро Спиров, Христо Кръстев, Христо Бояджиев, Кина Бакърджиева, Татяна Колева. Този порив на духа, любовта към изкуството и културата, които живеят у всеки един от тях, владеят редица поколения - така една мечта се утвърждава и става традиция, посочи още Янакиева. Тя подчерта, че художникът е наблюдател, който през своята чувствителна сетивност представя света. В него живее изследователят на времето, на нравите и традициите и различните гледни точки за света. Уж всичко е нарисувано, но идва друг, който рисува своето и така дава на хората най-силното чувство за виталност, изтъкна също тя.
По повод годишнината плевенските художници бяха уважени с поздравителни писма от председателя на Народното събрание - Цецка Цачева, акад. Светлин Русев и председателя на Съюза на българските художници - Любен Генов. “В едно безпаметно време, напомнянето на първите усилия на група плевенски художници за някакъв организационен живот, е колкото благородна, толкова и трудна, и в определен смисъл рискова идея, пише в адреса си акад. Русев. “За съжаление, малкото свидетели на началото не са между нас, а тези, които помнят и участваха в активния живот на плевенската група на художниците, вече сме единици. А не съм сигурен дали днешният ден може да разбере и оцени както наивните усилия на пионерите, така също и високите постижения на плевенските художници в един период, в който художникът имаше своя роля и авторитет в цялата страна. И сега, когато се честват 65 години от първото сдружение с изложбата, която според мен е повече символично, отколкото реално покритие на сложното и противоречиво движение на плевенския художествен живот, мисля, че за тези, които истински се вълнуват от духовната история на Плевен, за тези, които могат да гледат и виждат във времето светлите знаци на това движение, може да им бъдат и опора, и вяра, и път”, посочва още той.
   “За мен, като председател на Народното събрание, но преди всичко - като гражданин на Плевен, е истинско удоволствие и висока чест да приветствам вас, хората на изкуството в нашия град и да ви пожелая здраве, благополучие и неизчерпаема творческа енергия”, обръща се в приветствието си към плевенските художници Цецка Цачева. “Искрено вярвам, че големите имена на плевенската изобразителна школа, както и съвременните наши творци, ще продължат да присъстват ярко в културния афиш на България от 21 век и все така ще радват всички нас - техните почитатели, със своя талант и успех, пише още председателят на Парламента.


 

 ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА

ШЕСТО БИЕНАЛЕ НА МАЛКИТЕ ФОРМИ В ИЗОБРАЗИТЕЛНОТО ИЗКУСТВО – ПЛЕВЕН 2012
Откриване на 26 октомври 2012 г.  в ХГ “Бешков” от 17:00 ч.
Закриване на 21 декември 2012 г.
Събиране на творбите в периода 03 – 10 септември 2012 г. в ХГ "Илия Бешков" – Плевен.
Адрес:
ШЕСТО НАЦИОНАЛНО БИЕНАЛЕ НА МАЛКИТЕ ФОРМИ В ИЗОБРАЗИТЕЛНОТО ИЗКУСТВО
Художествена галерия "ИЛИЯ БЕШКОВ"
бул. "Скобелев" №1
гр. Плевен 5800
уредници: 064 / 802047
e-mail: hgib@mail.bg
www.plevengallery.com
www.art-pleven.com

Изтеглете формуляр за участие от тук

Биеналето е утвърден и традиционен форум за представяне на съвременните тенденции и постижения в областта на малките форми в изобразителното изкуство в национален мащаб. Стимулира творческите изяви и контакти на българските художници от всички поколения.

                                                                        от ОК на БМФИИ-Плевен 2012


 

ПОКАНА КЪМ ХУДОЖНИЦИТЕ ОТ ГРАД ПЛЕВЕН
ЗА УЧАСТИЕ В ЮБИЛЕЙНА ИЗЛОЖБА ПОСВЕТЕНА НА 65 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕ НА ГРУПАТА НА ПЛЕВЕНСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ

Всеки автор се представя с три (до три) творби във вида изкуство в който работи.
Събирани на произведенията е в периода от 01 до 20 септември 2012 г. в ХГ "Илия Бешков" – Плевен.
Откриване на 26 септември от 18,00 ч. в ХГ "Бешков"


                                   от Ръководство на Представителство СБХ-Плевен


   СТАТУТ

 "Пети Национален конкурс урс АЛИАНЦ БЪЛГАРИЯ за живопис, скулптура и графика. Можете да изтеглите файловете с декларацията, формуляра и регламента за участие от тук:
1 - РЕГЛАМЕНТ на ПЕТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
2 - Декларация – опис
3 - Формуляр за биографични данни
Регионална изложба в ХГ „Илия Бешков“ Плевен е от 4 юни до 2 юли 2015 г.
Молим декларацията и формуляра за участие да бъдат попълнени четливо и предварително от ваша страна! Датите за събиране на творбите в ХГ "Ил. Бешков" са: 25 и 26 май. Журиране: 29 май 2015.

 


 ОБЯВА

СЕСИЯ ЗА ПРИЕМАНЕ НА НОВИ ЧЛЕНОВЕ НА СБХ през месец януари 2012 година. Инфо на сайта на СБХ

 


 

УСТАВ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ

КЪМ ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ
ТУК
>>>


ЗА ИЗНОС НА ПРОИЗВЕДЕНИЯ

   Информация за ИЗДАВАНЕ НА СЕРТИФИКАТИ ЗА ИЗНОС НА ХУДОЖЕСТВЕНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ
   Комисията по издаване на сертификатите работи в дните:
вторник и четвъртък
от 10:00 до 12:00 и от 13:00 до 16:00 ч.
ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ УСЛОВИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА СЕРТИФИКАТ ЗА ИЗНОС:
1. Представяне на оригиналните произведения пред комисията за идентификация и оценка
2. Представяне по две цветни снимки (стандартен размер до 9x13) за всяка една творба
3. Заплащане на регламентирана такса:
За едно произведение - 5 лв. за творба
От 2 до 20 - 4 лв. за творба
От 20 до 50 - 3 лв. за творба
Желателно е да има информация за произхода на произведенията и автора.

  Телефони за контакт:
Директор - тел.: 064 802 091
Уредници - тел.: 064 802 047
Личен състав - тел.: 064 802 058

  Адрес: Художествена галерия "Илия Бешков"
5800 Плевен, бул. "Скобелев" №1

 


 ОБЯВА

    УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
       Представителство на СБХ - гр. Плевен, създава  архив за художниците, които членуват в него. Във връзка с това се обръщаме с молба към всички колеги, да предоставят информация, като попълнят членските листове и предоставят фотографии, снимков материал на CD, дипляни и др. рекламни материали, свързани с творческата им дейност. Материалите да се предоставят на председателя на представителство СБХ Плевен.
    

    СЪОБЩЕНИЕ /бюлетин СБХ - София  брой №3 от 2009/
       УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
       От основаването си СБХ поддържа архив за художниците, които членуват в него, но голяма част от материалите с годините вече не са актуални. Във връзка с това, молим всички колеги членове на СБХ, да предоставят информация и фотографии свързани с творческата им дейност , за да бъде обновен фондът, който ще бъде използван за справки, статии справочни и енциклопедични издания и др. Може да предоставяте и биографии на починали автори.
За контакти:
Наталия Желева - тел. 946 30 29 и 944 41 41 /в. 234

 


ОБЯВА

НА 30 МАЙ 2012 ОТ 17,30 ЧАСА В ХГ "БЕШКОВ" ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ СЪБРАНИЕ НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА СБХ
Дневен ред:
1 - Информация от СБХ София
2 - Финансов отчет
2 - Избор на ново ръководство

ОБЯВА
 

    На 27 юли 2009 /понеделник/, в градската градина под сенките на кестените край читалище "Съгласие", стартира постоянна изложба под мотото “Отворени врати”, представяща плевенски творци. Инициатори са художниците Пламен Рачев, Николай Серафимов, Любомир Попов със съдействието на Община Плевен и Представителство на СБХ.
   Идеята е проектът да се развие в по-мащабен формат като “Изкуството в действие”, който ще включи и други изяви - концерти, спектакли, уъркшоп - форми, авторски четения на поезия и др.
   Експозицията на изложбата е с динамичен характер. Представени са творби от всички жанрове и видове на изобразителното изкуство - живописни картини, графики, малки и големи скулптурни пластики, дърворезба, икони, керамика.
    Целта е да се популяризира творчеството на авторите, а също така и гражданите и гостите на Плевен да могат да закупуват представените творби. Експозицията ще се закрие в края на месец октомври.

   Уважаеми колеги,
ако проявявате интерес към участие в изложбата, можете директно да занесете свои творби на място. Надяваме се до към 7 - 8 август да оборудваме "експозиционната" площ на галерията на открито с нови паравани. За участието не се изисква такса, както и не се начислява комисионна.
При нужда може да се издава фактура от името на Представителство на СБХ. Работното време на галерията е ненормирано - между сутрешното кафе и до към залез слънце!
   Заповядайте.

 


IN MEMORIAM


 

      Напусна ни художникът Петко Петков!
 След кратко боледуване, на 71 години, на Ивановден ни напусна художникът Петко Петков. Петко е роден през 1945 г. в село Згалево. Завършва гимназия в Плевен, като по време на образованието си посещава курсове по рисуване. Сред неговите учители тогава са Светлин Русев, Николай Дабов, Христо Бояджиев. Петко Петков е представял самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варна, Плевен. Носител е на наградата „Св. Пимен Зограф“, която се присъжда от Представителството на СБХ – Плевен и Община Плевен.
Поклонението ще бъде на 9 януари, понеделник, от 11ч. в храма „Свети Николай“.
Сбогом, Петко!