Първи международен симпозиум по скулптура Плевен 2017

 

 

 
   С пожелание да се превърне в традиция, кметът Спартански откри Първия международен симпозиум по скулптура 01.09.2017 15:39

   Първият международен симпозиум по скулптура в камък „ПЛЕВЕН`2017” беше открит днес. В продължение на месец петимата автори – проф. Иван Славов и проф. Стефан Лютаков от България, Нагжи Пател – Индия, Габриеле Бергер – Австрия, и Ян Шицко – Словакия, ще създават своите творби от мрамор на специално подготвена площадка в базата на „Паркстрой” ЕООД в парк „Кайлъка”, до Туристическия дом.

   „Присъединявам се към мнението на г-н Кирил Мескин, с когото дълги години сме коментирали идеята за организиране на такъв симпозиум в Плевен, която обаче до момента не можеше да бъде осъществена. Благодаря на Общински съвет – Плевен, в лицето на неговия председател г-н Мартин Митев за това, че тази година, когато през януари се обсъждаше и приемаше бюджета и предложих да бъдат отделени средствата за това събитие, за култура, те приеха тази идея. И ето, днес е 1 септември, тази дългогодишна наша мечта – да правим нещо и за градската среда, вече е на прага да се осъществи. Изключително приятно съм изненадан, че за участие в събитието подадоха заявки 55 автори от цял свят. Този интерес показва, че сме на прав път. Личните биографии на петимата участници говорят сами за себе си, това са доказани майстори в изкуството и за нас ще е чест техните произведения да красят градската среда на Плевен. Вярно е, че в наше време е много важно да слагаш асфалт, т.е. да осигуряваме материалното. Но мисля, че е по-важно какво ще оставим след себе си, трябва да има и културно наследство, с което да се гордеем и уважаваме. След две години, за следващото издание на симпозиума, това, което зависи от мен и от Общински съвет – Плевен, вярвам, че ще направим. И се надявам в годините след нас симпозиумът да се превърне в дълга традиция, тя да бъде успешна и да вдигне на ново качествено ниво културния облик на Плевен”, пожела г-н Спартански.

   Международният симпозиум по скулптура „ПЛЕВЕН” ще се провежда през две години през месец септември. Симпозиумът е в материал камък и скулптурите са предназначени за естетизация на градската среда. Петте творби, които ще бъдат изработени по време на първото издание на форума тази година, ще бъдат разположени в района на Гаровата градинка съгласно решение на Общинския съвет.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Габриеле Бергер
Австрия

 

 

проф. Иван Славов
България

 

 

 

проф. Стефан Лютаков
България

 

 

Ян Шицко
Словакия

 

 

Нагжи Пател
Индия

 

 

 

Връщане към страница "ЗА НАС"