Първи международен симпозиум по скулптура Плевен 2017

 

 

 
   С пожелание да се превърне в традиция, кметът Спартански откри Първия международен симпозиум по скулптура 01.09.2017 15:39

   Първият международен симпозиум по скулптура в камък „ПЛЕВЕН`2017” беше открит днес. В продължение на месец петимата автори – проф. Иван Славов и проф. Стефан Лютаков от България, Нагжи Пател – Индия, Габриеле Бергер – Австрия, и Ян Шицко – Словакия, ще създават своите творби от мрамор на специално подготвена площадка в базата на „Паркстрой” ЕООД в парк „Кайлъка”, до Туристическия дом.

   „Присъединявам се към мнението на г-н Кирил Мескин, с когото дълги години сме коментирали идеята за организиране на такъв симпозиум в Плевен, която обаче до момента не можеше да бъде осъществена. Благодаря на Общински съвет – Плевен, в лицето на неговия председател г-н Мартин Митев за това, че тази година, когато през януари се обсъждаше и приемаше бюджета и предложих да бъдат отделени средствата за това събитие, за култура, те приеха тази идея. И ето, днес е 1 септември, тази дългогодишна наша мечта – да правим нещо и за градската среда, вече е на прага да се осъществи. Изключително приятно съм изненадан, че за участие в събитието подадоха заявки 55 автори от цял свят. Този интерес показва, че сме на прав път. Личните биографии на петимата участници говорят сами за себе си, това са доказани майстори в изкуството и за нас ще е чест техните произведения да красят градската среда на Плевен. Вярно е, че в наше време е много важно да слагаш асфалт, т.е. да осигуряваме материалното. Но мисля, че е по-важно какво ще оставим след себе си, трябва да има и културно наследство, с което да се гордеем и уважаваме. След две години, за следващото издание на симпозиума, това, което зависи от мен и от Общински съвет – Плевен, вярвам, че ще направим. И се надявам в годините след нас симпозиумът да се превърне в дълга традиция, тя да бъде успешна и да вдигне на ново качествено ниво културния облик на Плевен”, пожела г-н Спартански.

   Международният симпозиум по скулптура „ПЛЕВЕН” ще се провежда през две години през месец септември. Симпозиумът е в материал камък и скулптурите са предназначени за естетизация на градската среда. Петте творби, които ще бъдат изработени по време на първото издание на форума тази година, ще бъдат разположени в района на Гаровата градинка съгласно решение на Общинския съвет.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Габриеле Бергер
Австрия

 

Творбата на Габриеле Бергер от Австрия се нарича „Облак“. За нея тя сподели, че идвайки в Плевен е решила първо да почувства града и заобикалящата го среда, след което е определила темата. „Взех идеята от един облак в небето и предвид разположението на експозицията в близост до гарата, направих връзка с облаците от пушек и пара, които изпуска локомотивът“

 

 

проф. Иван Славов
България

 

 


Проф. Иван Славов се представя с пластиката "Капан за светлина", която е разположениа в началото на гаровата градинка откъм ж.п. гарата.

 

 

проф. Стефан Лютаков
България

 


Проф. Стефан Лютаков е създал творба, отправена към следващите поколения, която изобразява 75 тома книги, подредени във вид на древногръцка пейка, с което авторът споделя личните си опасения за това, че книгата може да бъде забравена

 

 

Ян Шицко
Словакия

 

„Диалог“ е наречена творбата на участника от Братислава - Ян Шицко, който е вложил в нея послание за диалог между хората и народите, както сам каза: „чрез диалог с камъка“.

 

 

Нагжи Пател
Индия

 


Нагжи Пател – роден 1937 представи пластика, на която е изписана древна мъдрост на индийския философ Кабир, която гласи: "Желязото е желязо - различна е само формата. Щитът е направен от същия метал, от който е мечът"

 

 

 

Връщане към страница "ЗА НАС"