Връщане към страница "АРХИВ и АРТ - ИНФОРМАЦИЯ"

 

      АРХИВ
АРТ - ИНФОРМАЦИЯ

ЕЖЕГОДНА ИЗЛОЖБА ”ПОСЛАНИЯ”
ЗА НАГРАДА ”СВ. ПИМЕН ЗОГРАФ”
НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА СБХ – ПЛЕВЕН

 

 

 ОСМО ИЗДАНИЕ НА ЕЖЕГОДНА ИЗЛОЖБА
 „ПОСЛАНИЯ „ПОСЛАНИЯ 2016“ на плевенските художници за наградата "Пимен Зограф"
АРТ Център, изложбена зала "Хр. Бояджиев"

Открита на 3 ноември   

Публикувано от: Елена Кирчева, infopleven.com
Художникът Константин Симеонов – Костика стана носител на наградата „Св. Пимен Зограф“

   Художникът Константин Симеонов – Костика е изборът на Съюза на българските художници за носител на тазгодишната награда „Свети Пимен Зограф“. Това обявиха председателят на СБХ-Плевен Валентин Асенов-Хъкъла и уредникът на Арт център – Плевен Светла Тончева при откриването на обща изложба на плевенски творци в сферата на живописта, графиката и скулптурата под названието „Послания“.
   Почетният диплом „Св. Пимен Зограф“ беше връчен на плевенския художник от председателя на СБХ-Плевен Валентин Асенов, който не скри своята радост от това, че от година на година изложбите на плевенската гилдия стават все по-качествени.
Светла Тончева честити празника на художниците и присъстващите почитатели на изкуството. Тя отбеляза, че на този ден православната църква чества паметта на Св. Пимен Зограф, на който дължим възраждането на вярата и църковния живот в най-дълбоката тъмнина и мрак на робството. На него дължим множеството църкви и манастири, които той е изографисал със своите ученици.
   „Много съм притеснен точно в този момент. Много е трудно да се говори за изкуство. Нашият език е пластичният език и той има други, различни форми“, с треперещ от вълнение и голямата емоция глас сподели награденият – Константин Симеонов – Костика. За себе си той определи 2016 година, като ползотворна относно работата и единственото, което си пожела, бе здраве.
   Цветя и поздравления Константин Симеонов получи от началника на отдел „Култура“ в Община Плевен – Стефка Григорова.


  

 СЕДМО ИЗДАНИЕ НА ЕЖЕГОДНА ИЗЛОЖБА
 „ПОСЛАНИЯ 2015“ на плевенските художници за наградата "Св. Пимен Зограф"
ХГ "Илия Бешков"

Открита на 3 ноември, от 17 часа   

Публикувано от: Иван Илиев, plevenzapleven.bg
Художникът Юри Буков стана тазгодишният носител на приза на името на закрилника на българските художници – Свети Пимен Зограф, който се връчва от Представителството на СБХ – Плевен и Община Плевен. Отличието той получи тази вечер в ХГ „Илия Бешков” за голямото платно „Приказка”. Останалите номинирани бяха Нина Петрова, Константин Симеонов, Стилиян Атанасов, Диянка Тодорова, Иван Велчев, Майя Ананиева, Юрий и Валентин Асенов. В експозицията са подредени творбите на 44 плевенски художници. Общата есенна изложба се прави за седми пореден път, като целта е да се покажат постиженията на творците през годината.

 


  

 ШЕСТО ИЗДАНИЕ НА ЕЖЕГОДНА ИЗЛОЖБА
Есенна ИЗЛОЖБА ”ПОСЛАНИЯ 2014” за НАГРАДА ”СВ. ПИМЕН ЗОГРАФ” на ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА СБХ-ПЛЕВЕН в изложбена зала на "АРТ-ЦЕНТЪР"
Откриване
на 6 ноември 2014 г. от 17,30 ч. 

Художникът Петко Петков е носител на
НАГРАДАТА ”СВ. ПИМЕН ЗОГРАФ” за 2014 година
на ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА СБХ-ПЛЕВЕН

Текст Радослав Христов, публикувано от  www.dariknews.bg

Художникът Петко Петков е изборът Представителство на Съюза на българските художници  в град Плевен за носител на тазгодишната - пета награда „Св. Пимен Зограф". Това обявиха кметът на Плевен проф. д-р Димитър  Стойков и председателят на СБХ - Плевен Сашо Камбуров при откриването на обща изложба на плевенски творци в сферата на живописта, графиката и скулптурата под названието "Послания 2014", която беше открита в Арт център - Плевен на 6 ноември 2014 г.
     „В седмицата, в която отбелязваме Деня на народните будители сме свидетели на една поредна, силна изява на плевенските творци", каза кметът на Плевен проф. Стойков. Той отбеляза, че Св. Пимен Зограф е не само покровител на българските художници, а е символ и за самоотверженост и в тази връзка благодари на плевенските художници за работата им, „въпреки трудното време, в което живеем, давайки ни възможност да се насладим на техните творби".
      Проф. Стойков сподели, че „тематичното и жанрово разнообразие на изложбата доказват потенциала на плевенските творци. Той коментира, че представените в изложбата творби са толкова добри, че би било много трудно човек да определи например пет от авторите, които да посочи като най-добри.
      За експозицията и нейната мисия разказа председателят на Съюза на българските художници в Плевен Сашо Камбуров, който припомни, че това е шестото издание на „Послания", на което за пети път се връчва наградата "Св. Пимен Зографски".
      Почетният диплом и паричнта награда на Представителството на  СБХ - Плевен и Община Плевен „Св. Пимен Зограф" бяха връчени на плевенския художник Петко Петков от кмета на Плевен проф. д-р Стойков.


 

 ПЕТО ИЗДАНИЕ НА ЕЖЕГОДНА ИЗЛОЖБА
Есенна ИЗЛОЖБА ”ПОСЛАНИЯ 2013” за НАГРАДА ”СВ. ПИМЕН ЗОГРАФ” на ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА СБХ ПЛЕВЕН и ОБЩИНА ПЛЕВЕН  
Открита
на 5 ноември 2013 г.

Невелина Янакиева грабна тазгодишната награда на СБХ – Плевен
Текст Радослав Христов, публикувано от Иван Илиев в "Плевен за Плевен"
www.plevenzapleven.bg

Невелина Янакиева стана носител на наградата „Свети Пимен Зограф” тази година. Отличието се присъжда от Представителството на СБХ – Плевен по повод празника на художниците. За пета поредна година Дружеството на художниците в нашия град подреди и традиционната си есенна изложба под наслов „Послания”, която бе открита тази вечер в Артцентър – Плевен, а на проявата бе награден и носителят на приза. Само няколко дни след отбелязването на Деня на народните будители, се срещаме на едно голямо културно мероприятие, превърнало се в традиция, обърна се към многобройните гости в Артцентъра кметът проф. Димитър Стойков. Той благодари на творците за богатството от изящество багри и красота, представено в галерията, като изрази радостта си, че тук среща и непознати нови имена в изобразителното изкуство. Това доказва, че нашите творци имат една млада, достойна смяна, подчерта кметът. Тазгодишният носител на наградата „Св. Пимен Зограф” бе избран от жури с председател проф. Кирил Мескин и членове Иван Велчев, Валери Петров, Христо Атанасов и Сашо Камбуров. Видимо развълнувана, победителката сподели, че това е първата й плевенска награда, макар че досега е печелила призове от творчески надпревари в цялата страна. Не съм очаквала това признание – била съм номинирана за отличия много пъти, но никога не съм била победител, призна тя.


 

 ЧЕТВЪРТО ИЗДАНИЕ НА ЕЖЕГОДНА ИЗЛОЖБА  ПОСЛАНИЯ 2012” ЗА НАГРАДА ”СВ. ПИМЕН ЗОГРАФ” НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА СБХ – ПЛЕВЕН и ОБЩИНА ПЛЕВЕН  
Откриване
на 2 ноември 2012 г. от 17,30 ч.
Общинска изложбена зала "Хр. Бояджиев" на ул. “Ив. Вазов” №5

Наградата за 2012 година е присъдена на Стилиян Атанасов за картината му „Автопортрет с куче”
информация тук


 

 ТРЕТО ИЗДАНИЕ НА ЕЖЕГОДНА ИЗЛОЖБА ”ПОСЛАНИЯ” ЗА НАГРАДА ”СВ. ПИМЕН ЗОГРАФ” НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА СБХ – ПЛЕВЕН и ОБЩИНА ПЛЕВЕН
Откриване
на 3 НОЕМВРИ 2011 г. от 17,30 ч.
Общинска изложбена зала "Хр. Бояджиев" на ул. “Ив. Вазов” №5

Наградата за 2011 година е присъдена на Любомир Попов за пластиката "Птица на времето...или...времето на една птица..."  


 

  ВТОРО ИЗДАНИЕ НА ЕЖЕГОДНА ИЗЛОЖБА ”ПОСЛАНИЯ” ЗА НАГРАДА ”СВ. ПИМЕН ЗОГРАФ” НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА СБХ – ПЛЕВЕН и ОБЩИНА ПЛЕВЕН
Откриване на 1 ноември 2010 г. от 17,30 ч.
Художествена галерия на ул. “Ив. Вазов” №5 - Плевен

Наградата не е присъдена по финансови причини.

 


 

  ПЪРВО ИЗДАНИЕ НА ЕЖЕГОДНА ИЗЛОЖБА ”ПОСЛАНИЯ” ЗА НАГРАДА ”СВ. ПИМЕН ЗОГРАФ” НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА СБХ – ПЛЕВЕН и ОБЩИНА ПЛЕВЕН
Откриване на 3 ноември 2009 г. от 17,30 ч.
Художествена галерия на ул. “Ив. Вазов” №5 - Плевен

Наградата за 2009 година е присъдена на  Даринка Пенкова за картината и "Нетрадиционен пейзаж".

 

 


 

Връщане към страница "АРХИВ и АРТ - ИНФОРМАЦИЯ"