Връщане към страница "АРХИВ и АРТ - ИНФОРМАЦИЯ"

 

      АРХИВ
АРТ - ИНФОРМАЦИЯ

ЕЖЕГОДНА ИЗЛОЖБА ”ПОСЛАНИЯ”
ЗА НАГРАДА ”СВ. ПИМЕН ЗОГРАФ”
НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА СБХ – ПЛЕВЕН
ПЪРВО ИЗДАНИЕ НА ИЗЛОЖБАТА И ПЪРВО ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДАТА Е ПРЕЗ 2009 ГОДИНА. 

 

 

 2017 - ДЕВЕТО ИЗДАНИЕ на наградата "Пимен Зограф" Представителната изложба „Плевенски художници – 70 години творчески живот“
Открита на 3 ноември 2017 ХГ "Бешков"  

Публикувано от: Антоанета Костова, 03.11.2017, infopleven.com
Красимир Тодоров с наградата „Пимен Зограф”

   Красимир Тодоров е тазгодишният носител на наградата на Представителството на СБХ – Плевен, на името на Пимен Заграф. Наградата му беше връчена при откриването на традиционната изложба, с която плевенските художници отбелязват професионалния си празник. Тази година тя е малко по-различна, защото отразява и друга голяма годишнина, която плевенското дружество празнува – 70 години от неговото основаване.
   „Благодаря на всички колеги и им пожелавам здраве. Нека отново се срещнем тук на 100-годишнината на Дружеството”, каза просълзеният творец, приемайки наградата от зам.- кмета Милен Яков.
   Представителната изложба „Плевенски художници – 70 години творчески живот“, която беше показана и в столичната галерия на „Шипка” 6, представя 116 автори със 226 творби – живопис, графика, скулптура, керамика, текстил, приложна графика… Тя може да се види в просторните зали на ХГ „Илия Бешков“.


 

 2016 - ОСМО ИЗДАНИЕ НА ЕЖЕГОДНА ИЗЛОЖБА
 „ПОСЛАНИЯ „ПОСЛАНИЯ 2016“ на плевенските художници за наградата "Пимен Зограф"
АРТ Център, изложбена зала "Хр. Бояджиев"

Открита на 3 ноември   

Публикувано от: Елена Кирчева, infopleven.com
Художникът Константин Симеонов – Костика стана носител на наградата „Св. Пимен Зограф“

   Художникът Константин Симеонов – Костика е изборът на Съюза на българските художници за носител на тазгодишната награда „Свети Пимен Зограф“. Това обявиха председателят на СБХ-Плевен Валентин Асенов-Хъкъла и уредникът на Арт център – Плевен Светла Тончева при откриването на обща изложба на плевенски творци в сферата на живописта, графиката и скулптурата под названието „Послания“.
   Почетният диплом „Св. Пимен Зограф“ беше връчен на плевенския художник от председателя на СБХ-Плевен Валентин Асенов, който не скри своята радост от това, че от година на година изложбите на плевенската гилдия стават все по-качествени.
Светла Тончева честити празника на художниците и присъстващите почитатели на изкуството. Тя отбеляза, че на този ден православната църква чества паметта на Св. Пимен Зограф, на който дължим възраждането на вярата и църковния живот в най-дълбоката тъмнина и мрак на робството. На него дължим множеството църкви и манастири, които той е изографисал със своите ученици.
   „Много съм притеснен точно в този момент. Много е трудно да се говори за изкуство. Нашият език е пластичният език и той има други, различни форми“, с треперещ от вълнение и голямата емоция глас сподели награденият – Константин Симеонов – Костика. За себе си той определи 2016 година, като ползотворна относно работата и единственото, което си пожела, бе здраве.
   Цветя и поздравления Константин Симеонов получи от началника на отдел „Култура“ в Община Плевен – Стефка Григорова.


  

 2015 - СЕДМО ИЗДАНИЕ НА ЕЖЕГОДНА ИЗЛОЖБА
 „ПОСЛАНИЯ 2015“ на плевенските художници за наградата "Св. Пимен Зограф"
ХГ "Илия Бешков"

Открита на 3 ноември, от 17 часа   

Публикувано от: Иван Илиев, plevenzapleven.bg
Художникът Юри Буков стана тазгодишният носител на приза на името на закрилника на българските художници – Свети Пимен Зограф, който се връчва от Представителството на СБХ – Плевен и Община Плевен. Отличието той получи тази вечер в ХГ „Илия Бешков” за голямото платно „Приказка”. Останалите номинирани бяха Нина Петрова, Константин Симеонов, Стилиян Атанасов, Диянка Тодорова, Иван Велчев, Майя Ананиева, Юрий и Валентин Асенов. В експозицията са подредени творбите на 44 плевенски художници. Общата есенна изложба се прави за седми пореден път, като целта е да се покажат постиженията на творците през годината.

 


  

 2014 - ШЕСТО ИЗДАНИЕ НА ЕЖЕГОДНА ИЗЛОЖБА
Есенна ИЗЛОЖБА ”ПОСЛАНИЯ 2014” за НАГРАДА ”СВ. ПИМЕН ЗОГРАФ” на ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА СБХ-ПЛЕВЕН в изложбена зала на "АРТ-ЦЕНТЪР"
Откриване
на 6 ноември 2014 г. от 17,30 ч. 

Художникът Петко Петков е носител на
НАГРАДАТА ”СВ. ПИМЕН ЗОГРАФ” за 2014 година
на ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА СБХ-ПЛЕВЕН

Текст Радослав Христов, публикувано от  www.dariknews.bg

Художникът Петко Петков е изборът Представителство на Съюза на българските художници  в град Плевен за носител на тазгодишната - пета награда „Св. Пимен Зограф". Това обявиха кметът на Плевен проф. д-р Димитър  Стойков и председателят на СБХ - Плевен Сашо Камбуров при откриването на обща изложба на плевенски творци в сферата на живописта, графиката и скулптурата под названието "Послания 2014", която беше открита в Арт център - Плевен на 6 ноември 2014 г.
     „В седмицата, в която отбелязваме Деня на народните будители сме свидетели на една поредна, силна изява на плевенските творци", каза кметът на Плевен проф. Стойков. Той отбеляза, че Св. Пимен Зограф е не само покровител на българските художници, а е символ и за самоотверженост и в тази връзка благодари на плевенските художници за работата им, „въпреки трудното време, в което живеем, давайки ни възможност да се насладим на техните творби".
      Проф. Стойков сподели, че „тематичното и жанрово разнообразие на изложбата доказват потенциала на плевенските творци. Той коментира, че представените в изложбата творби са толкова добри, че би било много трудно човек да определи например пет от авторите, които да посочи като най-добри.
      За експозицията и нейната мисия разказа председателят на Съюза на българските художници в Плевен Сашо Камбуров, който припомни, че това е шестото издание на „Послания", на което за пети път се връчва наградата "Св. Пимен Зографски".
      Почетният диплом и паричнта награда на Представителството на  СБХ - Плевен и Община Плевен „Св. Пимен Зограф" бяха връчени на плевенския художник Петко Петков от кмета на Плевен проф. д-р Стойков.


 

 2013 - ПЕТО ИЗДАНИЕ НА ЕЖЕГОДНА ИЗЛОЖБА
Есенна ИЗЛОЖБА ”ПОСЛАНИЯ 2013” за НАГРАДА ”СВ. ПИМЕН ЗОГРАФ” на ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА СБХ ПЛЕВЕН и ОБЩИНА ПЛЕВЕН  
Открита
на 5 ноември 2013 г.

Невелина Янакиева грабна тазгодишната награда на СБХ – Плевен
Текст Радослав Христов, публикувано от Иван Илиев в "Плевен за Плевен"
www.plevenzapleven.bg

Невелина Янакиева стана носител на наградата „Свети Пимен Зограф” тази година. Отличието се присъжда от Представителството на СБХ – Плевен по повод празника на художниците. За пета поредна година Дружеството на художниците в нашия град подреди и традиционната си есенна изложба под наслов „Послания”, която бе открита тази вечер в Артцентър – Плевен, а на проявата бе награден и носителят на приза. Само няколко дни след отбелязването на Деня на народните будители, се срещаме на едно голямо културно мероприятие, превърнало се в традиция, обърна се към многобройните гости в Артцентъра кметът проф. Димитър Стойков. Той благодари на творците за богатството от изящество багри и красота, представено в галерията, като изрази радостта си, че тук среща и непознати нови имена в изобразителното изкуство. Това доказва, че нашите творци имат една млада, достойна смяна, подчерта кметът. Тазгодишният носител на наградата „Св. Пимен Зограф” бе избран от жури с председател проф. Кирил Мескин и членове Иван Велчев, Валери Петров, Христо Атанасов и Сашо Камбуров. Видимо развълнувана, победителката сподели, че това е първата й плевенска награда, макар че досега е печелила призове от творчески надпревари в цялата страна. Не съм очаквала това признание – била съм номинирана за отличия много пъти, но никога не съм била победител, призна тя.


 

 2012 - ЧЕТВЪРТО ИЗДАНИЕ НА ЕЖЕГОДНА ИЗЛОЖБА  ПОСЛАНИЯ 2012” ЗА НАГРАДА ”СВ. ПИМЕН ЗОГРАФ” НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА СБХ – ПЛЕВЕН и ОБЩИНА ПЛЕВЕН  
Откриване
на 2 ноември 2012 г. от 17,30 ч.
Общинска изложбена зала "Хр. Бояджиев" на ул. “Ив. Вазов” №5

Наградата за 2012 година е присъдена на Стилиян Атанасов за картината му „Автопортрет с куче”
информация тук


 

 2011 - ТРЕТО ИЗДАНИЕ НА ЕЖЕГОДНА ИЗЛОЖБА ”ПОСЛАНИЯ” ЗА НАГРАДА ”СВ. ПИМЕН ЗОГРАФ” НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА СБХ – ПЛЕВЕН и ОБЩИНА ПЛЕВЕН
Откриване
на 3 НОЕМВРИ 2011 г. от 17,30 ч.
Общинска изложбена зала "Хр. Бояджиев" на ул. “Ив. Вазов” №5

Наградата за 2011 година е присъдена на Любомир Попов за пластиката "Птица на времето...или...времето на една птица..."  


 

 2010 - ВТОРО ИЗДАНИЕ НА ЕЖЕГОДНА ИЗЛОЖБА ”ПОСЛАНИЯ” ЗА НАГРАДА ”СВ. ПИМЕН ЗОГРАФ” НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА СБХ – ПЛЕВЕН и ОБЩИНА ПЛЕВЕН
Откриване на 1 ноември 2010 г. от 17,30 ч.
Художествена галерия на ул. “Ив. Вазов” №5 - Плевен

Наградата не е присъдена по финансови причини.

 


 

  2009 - ПЪРВО ИЗДАНИЕ НА ЕЖЕГОДНА ИЗЛОЖБА ”ПОСЛАНИЯ” ЗА НАГРАДА ”СВ. ПИМЕН ЗОГРАФ” НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА СБХ – ПЛЕВЕН и ОБЩИНА ПЛЕВЕН
Откриване на 3 ноември 2009 г. от 17,30 ч.
Художествена галерия на ул. “Ив. Вазов” №5 - Плевен

Наградата за 2009 година е присъдена на  Даринка Пенкова за картината и "Нетрадиционен пейзаж".

 

 


 

Връщане към страница "АРХИВ и АРТ - ИНФОРМАЦИЯ"